Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20704
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 57
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5209
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 75
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20704
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 57
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5209
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 75
Składniki
Jajka ubij z cukrem na pianę. Wsyp przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj jeszcze startą czekoladę. Gotową masą napełnij tortownicę (o średnicy np. 25 cm), uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Piecz torcik w temperaturze 160° C przez około 45 minut.
Gdy ciasto się upiecze, poczekaj, aż wystygnie w formie, wyjmij i przekrój poziomo na trzy części. Na pierwszy płat ciasta wyłóż połowę dżemu, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem.
Następnie wyłóż resztę dżemu, rozsmaruj i przykryj ostatnim plackiem. Cały tort polej mleczną polewą czekoladową, a dolną krawędź obsyp startą czekoladą.
Tort polej rozpuszczoną czekoladą, używając papierowego rożka. Wstaw do lodówki, a przed podaniem udekoruj kilkoma dowolnie wybranymi owocami. Czas przygotowania: 70 min.
<strong>Cena porcji: ok. 5 zł. Kalorie: porcja 258 kcal.</strong>Źródło: Na żywo