Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort biszkoptowy z owocami"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Składniki
Białka ubijamy na sztywno, dodając po łyżce cukru, a potem po jednym żółtku. Przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę wsypujemy porcjami do jajek i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 30 minut w 170oC. Studzimy i kroimy na dwa krążki.
Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i zagęszczacze, miksujemy. Do serka mascarpone dodajemy porcjami ubitą kremówkę i mieszamy łyżką. Brzoskwinie osączamy z syropu.
Pierwszy biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń, smarujemy 1/3 kremu, posypujemy osączonymi, pokrojonymi brzoskwiniami z jednej puszki. Przykrywamy połową pozostałego kremu, na który kładziemy drugi biszkopt. Nasączamy go syropem. Tort dekorujemy resztą kremu i brzoskwiń.
Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 308 kcal Białko 11 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 46 gŹródło: Rewia