Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort bakaliowo-serowy"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 151
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 306
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 151
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 306
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
Z mąki, połowy cukru, szczypty soli, masła, 2 łyżek wody i 1 jajka zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i odłóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Jedną wylep spód tortownicy (24 cm). Drugą rozwałkuj na pasek. Wylep boki formy. Ostatnią część odłóż do lodówki.
Kandyzowane owoce (ananas, wiśnie, skórka pomarańczowa) pokrój, wymieszaj. Twaróg zmiel, utrzyj z resztą cukru, cukrem waniliowym, 3 jajkami, skórką i sokiem z połowy cytryny. Dodaj 20 dag kandyzowanych owoców i 5 dag posiekanych migdałów.
Masę wyłóż na ciasto. Piecz 60 min w 175 st. Pozostałe ciasto rozwałkuj na placek o śred. 24 cm, pokrój na 12 trójkątów. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Połowę trójkątów posyp resztą kandyzowanych owoców, drugą część garścią posiekanych migdałów.
Piecz ok. 20 min. Kremówkę ubij z mascarpone. Posmaruj spody zimnych trójkątów, rozłóż na cieście.
czas ok. 100 min; porcja – 390 kcal, cena 1,80 złŹródło: Świat kobiety