Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik z wiśniówką"
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 32
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 131
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 112
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 52
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 31
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 32
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 131
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 112
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 52
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 31
Składniki
Śmietanę podgrzej. Wrzuć do niej połamaną czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. Mocno schłodź. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Wbij jajka.
Mąkę przesiej z proszkiem i kakao. Wsyp do masy maślanej, wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz 40 minut. Wystudź.
Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Czekoladową śmietanę ubij. Dodaj 1/2 wiśniówki. Ciasto rozetnij na 3 placki. Skrop je resztą alkoholu. Przełóż 2/3 kremu i wiśniami z kompotu (kilka odłóż do dekoracji). Tort schładzaj 2 godziny. Polej galaretką.
Schładzaj jeszcze 3 godziny. Zdejmij obręcz tortownicy. Bok ciasta posmaruj resztą kremu, zrób z niego także rozetki. Tort obsyp posiekaną czekoladą i udekoruj wiśniami.
Idealna bita śmietana
Śmietana do ubijania powinna być słodka i tłusta (30-36 proc.). Przed ubijaniem mocno schłodź nie tylko śmietanę, ale też miseczkę i końcówki miksera. Dzięki temu ubijanie pójdzie szybciej i o wiele łatwiej.
Nie przesadzaj z długością ubijania, kiedy tylko śmietana zgęstnieje i stanie się puszysta odłóż mikser. Inaczej w deserze zaczną tworzyć się grudki tłuszczu.Źródło: Naj