Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik z migdałową posypką"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4808
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 164
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5254
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4808
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 164
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5254
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij razem z 2 łyżkami wody. W czasie ubijania do piany z białek porcjami wsyp 10 dag cukru, sól i 1 torebkę cukru waniliowego.
Do piany z białek ostrożnie dodaj żółtka oraz obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto rozsmaruj na spodzie tortownicy (o śr. 26 cm) wyłożonej wcześniej pergaminem. Wierzch posyp płatkami migdałowymi.
Biszkopt wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 20 minut. Ciasto ostrożnie wyjmij z tortownicy i wystudź na kratce kuchennej. Jabłka oraz śliwki umyj, usuń pestki i gniazda nasienne.
Owoce pokrój na kawałeczki. Twaróg utrzyj z sokiem z cytryny, resztą cukru i pozostałym cukrem waniliowym.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Śmietanę ubij na sztywno, połącz ją z masą serową. Żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Ostrożnie wymieszaj ją z kremem serowym. Dodaj pokrojone wcześniej jabłka i śliwki.
Zimny biszkopt rozetnij. Spód włóż do tortownicy, nałóż tężejący krem, przykryj drugim blatem. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem.
ok. 1 godziny i 45 minut. Chłodzenie ok. 3 godzin, 1 porcja 340 kcalŹródło: Tina