Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik z kremem migdałowym"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 129
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1736
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 245
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 113
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 129
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1736
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 245
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 113
Składniki
Z przesianej mąki, proszku do pieczenia, szczypty soli, miękkiego masła, cukru, cukru waniliowego i jajka zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Ciasto wałkujemy między dwoma kawałkami folii na okrągły placek. Przenosimy do natłuszczonej formy np. do tarty. Ciasto dociskamy do formy, spód nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i posypujemy fasolą lub grochem.
Ciasto wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Fasolę i papier zdejmujemy, ciasto dopiekamy jeszcze 5 minut. Studzimy.
Przygotowujemy krem. Jajko ubijamy z białkiem. Miękkie masło i startą na tarce masę migdałową ucieramy. Delikatnie łączymy z ubitym jajkiem. Na schłodzone ciasto wykładamy krem migdałowy i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao.
Na kremie układamy dekoracyjnie brzoskwinie. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Gotowe, zimne ciasto dekorujemy malinami.
<strong>Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,30 zł.</strong>Źródło: Rewia