Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik z kremem cappuccino"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 45
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 191
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 45
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 191
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka, wraz ze szczyptą soli, ubij mikserem na sztywną pianę, stopniowo dodając po łyżce cukru. Ne przerywając ucierania, dodawaj po żółtku. Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 10 min w temp. 150° C. Potem zwiększ temp. do 180° C i piecz jeszcze ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż na pół.
Żelatynę rozpuść w 1 szklanki wrzącej wody. Przestudź. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Pod koniec wsyp obie kawy. Do drugiego naczynia włóż serek homogenizowany, dodaj oba cukry, zmiksuj. Nie przerywając miksowania, powoli wlewaj przestudzoną żelatynę. Dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj.
Blat biszkoptu posmaruj połową kremu cappuccino, przykryj drugim. Wierzch udekoruj pozostałym kremem. Widelcem lub grzebieniem cukierniczym zrób podłużne, falujące bruzdy. Torcik wstaw do lodówki, by krem dobrze stężał.
60 minut. Porcja: 370 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie