Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik twarogowy z dynią"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 105
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 130
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 105
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 130
Składniki
Tortownicę natłuść masłem i wysyp cukrem. Herbatniki włóż do woreczka foliowego i rozkrusz za pomocą wałka. W misce wymieszaj je z miodem, miękkim masłem, białkami, migdałami i cynamonem. Zagnieć lekko klejącą się masę i wgnieć ją na dno i boki formy. Ciasto podpiekaj w w temperaturze 175° C przez 10-12 minut.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, a kiedy nasiąknie, wyciśnij ją i rozpuść w małej ilości gorącej kremówki. Resztę śmietanki ubij na sztywno. Wymieszaj w misie twaróg, cukier puder i cukier waniliowy oraz bitą śmietanę. Pod koniec wmieszaj rozpuszczoną żelatynę.
Krem podziel na dwie części. Do jednej połowy dodaj kakao, do drugiej świeżą, rozmiksowaną dynię. Na schłodzonym cieście rozsmaruj krem kakaowy, potem krem dyniowy. Wstaw do lodówki do stężenia.
Kiedy krem zesztywnieje, rozłóż na nim dynię z zalewy i wyłóż tężejącą galaretkę. Torcik serowo-dyniowy wstaw jeszcze na ok. 30 minut do lodówki. Czas przygotowania: 50 minŹródło: Na żywo