Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i dość szybki torcik na bazie serka i śmietanki. Wykonany naprędce. Kremu "tynk" jest trochę więcej i wykorzystuję go potem do pokrycia babeczek.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 26
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1967
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 26
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1967
Składniki
Tortownica 15 cm, spód wyłożony papierem. Biszkopt. Jajka ubić z cukrem na puch. Stopniowo dodawać przesianą mąkę mieszać łyżką. Masę przełożyć do tortownicy, piec w 170 C do przyrumienienia, ok. 45-55 minut. Przestudzić. Przygotować poncz z soku i ostudzić. Krem. Schłodzoną śmietaną i serek ubić na sztywno , pod koniec dodać cukier i fix. Biszkopt przekroić na 3 części, każdą posmarować kremem, spiąć obręczą i wstawić do lodówki. Krem tynk. Masło i mleko wyjąć z lodówki. Miękkie masło ubić na puch i stopniowo dolewać mleko. Z gotowej masy odjąć 2 łyżki na żółty barwnik i 1 łyżkę na ciemniejszy niebieski barwnik.
Resztę masy zabarwić na jasno niebiesko. Schłodzony torcik wyjąć z obręczy i pokryć jasnym tynkiem. Na wierzchu zrobić kilka przemazów ciemniejszym niebieskim. Boki częściowo pokryć żółtą masą. Najlepiej robić to etapami, schładzając torcik. Z masa cukrowej wyciąć kilka samolotów i nałożyć na wierzch ciasta.
Schłodzić.