Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1153
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 662
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 235
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1153
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 662
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 235
Składniki
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstaw na 10-15 minut, aby spęczniała.
W tym czasie twaróg wymieszaj z serkiem mascarpone, likierem migdałowym oraz cukrem i cukrem waniliowym. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Ostrożnie domieszaj ją do masy serowej.
Ubij na sztywno 20 dag śmietany. Bitą śmietanę połącz z masą serową. Kawę wymieszaj z likierem kawowym. Skrop tym biszkoptowe blaty. Ułóż je w tortownicy, przekładając tężejącym kremem serowym.
Ciasto wstaw do lodówki na 4 godziny. Pozostałe 25 dag śmietany kremówki ubij na sztywno. Tort wyjmij z tortownicy. Wierzch i boki ciasta posmaruj bitą śmietaną. Torcik schładzaj jeszcze 30 minut. Krótko przed podaniem tort oprósz kakao. Udekoruj waflowymi rurkami i groszkami.Źródło: Naj