Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik „Piękna Helena”"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 214
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 239
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 214
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 239
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z kakao. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę pod koniec stopniowo dosypując cukier. Następnie, wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec dodaj suche , delikatnie wymieszaj wszystko łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20-30 minut w temperaturze 180°C.
Do proszku budyniowego wlej 4 łyżki mleka, dokładnie wymieszaj. Do pozostałego mleka wsyp cukier puder, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek budyniowy, mieszając gotuj aż masa zgęstnieje. Wystudzony budyń utrzyj mikserem, w trakcie miksowania dodając serek.
Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki. Do rondelka wlej 250 ml wody, dodaj cukier oraz sok z cytryny, zagotuj. Gdy syrop zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, włóż gruszki, gotuj ok. 10 minut. Następnie wyjmij z syropu i wystudź.
Na biszkoptowym spodzie ułóż gruszki i rozłóż masę budyniowo-serową. Włóż do lodówki na ok. 3 godziny a następnie udekoruj polewą czekoladową.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Porcja: 300 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie