Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik owocowo-waniliowy"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 534
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 273
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 534
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 273
Składniki
Jajka ubijaj z cukrem przez 10 minut na gęstą pianę. Dodaj oba rodzaje mąki i wymieszaj.
Dwie tortownice (o średnicy ok. 20 cm) wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką krupczatką. Podziel ciasto na pół, wylej do obu tortownic i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut. Upieczone płaty ciasta odstaw, potem wyjmij je i przekrój w poprzek. Obie tortownice umyj.
Jedną formę wyłóż folią spożywczą. Na dnie połóż jeden z 4 płatów ciasta (stroną cięcia w górę) i rozsmaruj na nim połowę lodów truskawkowych. Potem wyłóż na to drugi płat i jedną trzecią lodów waniliowych. Następnie trzeci płat i resztę lodów truskawkowych. Na wierzchu dociśnij ostatni płat upieczonego ciasta.
Tort wstaw do zamrażalnika do stężenia. Potem wyjmij go z tortownicy i zdejmij folię. Posmaruj resztą lodów waniliowych i znów wstaw do zamrażalnika, aby zupełnie stężał.
Czas przygotowania: 50 minut.
Cena porcji: ok. 4,50 zł. Kalorie: porcja 505 kcal.Źródło: Na żywo