Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik napoleonkowy"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1048
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1324
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12835
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1048
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1324
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12835
Składniki
Przygotować budyń: w rondelku zagotować 2 szklanki mleka z cukrem drobnym i cukrem waniliowym oraz kilkoma kroplami aromatu. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajkiem, żółtkami, mąką i skrobią.
Tak powstałą masę stopniowo wlewać do gotującego się mleka, nieustannie mieszając, żeby nie przywarła do dna. Mieszać do zgęstnienia. Wystudzić.
Masło utrzeć na puszysto, porcjami dodawać wystudzony budyń, odstawić.
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować, przyciąć do formy. Piec w dwóch tortownicach, wyłożonych papierem przez ok. 13 min w temperaturze 190oC.
Jedno z upieczonych ciast potraktować jako spód – posmarować dżemem porzeczkowym, następnie przykryć kremem budyniowym i drugim upieczonym ciastem, delikatnie docisnąć, oprószyć cukrem pudrem. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
ok. 30 minut plus chłodzenieŹródło: Twoje Imperium