Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy każdy tort musi mieć bazę z biszkoptu? Niekoniecznie! Dziś prezentujemy Ci przepis na torcik naleśnikowy z czekoladą.
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 626
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 188
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 626
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 188
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta naleśnikowego. Zmiksuj jajka wraz ze śmietaną, wodą gazowaną i cukrem waniliowym. Dodaj mąkę i szczyptę soli, miksuj krótko aż do połączenia składników.
Rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię. Wylewaj porcjami ciasto naleśnikowe w taki sposób, aby warstwa była równomierna. Najlepiej, aby każdy naleśnik był grubszy niż standardowe. Smaż z jednej i z drugiej strony. Odłóż wszystkie naleśniki na bok.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę aż będzie gęsta i sztywna. Na koniec dodaj mascarpone, miksuj krótko. Do masy wsyp jeszcze cukier puder i wymieszaj składniki do połączenia.
Na dużym talerzu układaj naleśniki, przekładając je kremem czekoladowym i kremem śmietanowym. Aby całość dobrze się trzymała, możesz użyć tortownicy o tej samej średnicy co patelnia.
Na koniec zrób polewę. Podgrzej śmietanę w małym rondlu, zmniejsz ogień do minimum. Dodaj czekolady w kawałkach i mieszaj szpatułką aż do całkowitego rozpuszczenia.
Polej tort naleśnikowy polewą czekoladową. Możesz też ozdobić go orzechami laskowymi, migdałami albo wiórkami kokosowymi dla przełamania smaku.