Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik migdałowy"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 583
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 134
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 141
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 103
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22725
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 583
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 134
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 141
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 103
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22725
Składniki
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Wsyp migdały z mąką, wymieszaj łyżką. Masę przelej do 2 tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz 20-30 min w temp. 180°C.
Do rondelka wlej śmietankę, dodaj żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy, wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu mieszając, aż masa zgęstnieje. Masło utrzyj mikserem na puch i stopniowo dodawaj wystudzony budyń.
Jabłka pokrój w kostkę. Na patelnię wsyp 1 szklanki cukru, skrop sokiem z cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu aż cukier się rozpuści. Gdy lekko zbrązowieje, dodaj pokrojone w kostkę jabłka i posyp cynamonem. Podgrzewaj 3-5 minut.
Pierwszy blat posmaruj 3 kremu, rozłóż na mim karmelizowane jabłka i przykryj drugim blatem. Wierzch posmaruj pozostałym kremem, posyp płatkami migdałowymi.
60 minut Porcja: 320 kilokalorii
Do kremu można dodać 2 łyżki soku z cytryny lub cytrynowego likieru.Źródło: Świat i Ludzie