Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik marchewkowy z nutą piernikową"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 119
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 167
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 47
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 140
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 119
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 167
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 47
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 140
Składniki
Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Po 3 minutach zaczynamy powoli wlewać olej. Ciasto powinno wchłonąć olej w całości. Ciągle miksując, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu wsypujemy cynamon, przyprawę do piernika, marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz posiekane bakalie. Mieszamy.
Tortownicę o średnicy 26 cm natłuszczamy i prószymy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy 50 minut w temperaturze 180oC. Studzimy i przecinamy na trzy blaty. Blaty i wierzch tortu dekorujemy np. masą kokosową, z przepisu w ramce na stronie 36. Tort posypujemy siekanymi orzechami.
Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej porcji około 1,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 353 kcal Białko 5,6 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 58 g.Źródło: Rewia