Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Marcepan rozdrabniam i ucieram z jednym białkiem. Pozostale białka ubijam na pianę ze szczyptą soli i 100 g cukru pudru. Łączę z marcepanem. Dodaję skórkę z cytryny zmielone migdały, mąkę i mleko. Mieszam.
Masę dzielę na 3 części. Każdą rozsmarowuję na pergaminie na kształt koła o średnicy 20 cm. Na jednej rozkładam całe obrane migdały i tnę placek na 8 części. Wszystkie placki odstawiam na 3 godziny w ciepłe miejsce. Piekę na blasze 20-25 minut w 160 st. C.
Wiśnie wraz z kompotem lub alkoholem podgrzewam. Dodaję żelatynę. Rozpuszczam i odstawiam, by lekko stężały.
Jeden placek wkładam do tortownicy. Wykładam na to wiśnie. Odstawiam do stężenia. Przykrywam drugim plackiem. Kremówkę ubijam z pozostałym cukrem. Wykładam na drugi placek i na wierzchu układam 8 części placka z migdałami. Oprószam cukrem pudrem.