Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1038
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1226
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12544
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1038
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1226
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12544
Składniki
Mak wsyp do miski, zalej zimnym mlekiem i pozostaw, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty. Po tym czasie przepuść całość 2-3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj na puszystą masę razem z cukrem. Dalej miksując, dodawaj masło. Następnie wsyp mąkę oraz kakao, zmiksuj. Dodaj białka (bez ubijania), zmielony mak oraz wybrane bakalie. Całość dokładnie połącz.
Na koniec do masy na torcik makowy wlej rum (ewentualnie kilka kropli olejku rumowego bądź migdałowego). Raz jeszcze starannie wymieszaj. Przełóż ciasto do pokrytej pergaminem tortownicy. Piecz około 40 min w temp. 180 st.
Ulubioną marmoladę (lub dżem) podgrzej. Posmaruj przestudzone ciasto. Odstaw do stężenia. Krem (np. waniliowy, śmietankowy) przygotuj wg przepisu. Posmaruj torcik, ozdób wiórkami czekoladowymi.
Czas ok. 70 min; porcja – 480 kcal, cena 1,70 zł.
Dodawane do wielu świątecznych potraw rodzynki będą jeszcze smaczniejsze, jeśli przed użyciem namoczysz je w alkoholu: rumie, wiśniówce lub koniaku. Inny sposób na wzmocnienie ich aromatu to moczenie w wodzie z dodatkiem olejku zapachowego, np. migdałowego lub pomarańczowego.Źródło: Świat kobiety