Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik gofrowy z rumową nutą"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 95
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 64
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 276
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5430
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 95
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 64
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 276
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5430
Składniki
Białą czekoladę posiekaj, stop w gorącej kąpieli wodnej, odstaw do przestudzenia. Żelatynę namocz w kilku łyżeczkach zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Śmietanę ubij na sztywno. Do miseczki wbij 2 jajka, ubij je na puszystą masę. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Połącz ją ze stopioną białą czekoladą. Domieszaj połowę bitej śmietany i masę jajeczną. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Gorzką czekoladę posiekaj, stop w gorącej kąpieli wodnej, przestudź. Kolejne 2 jajka ubij mikserem na puszystą masę. Wymieszaj ze stopioną czekoladą. Delikatnie domieszaj resztę bitej śmietany. Schładzaj przez godzinę.
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie już jasnokremowa, domieszaj kolejno pozostałe 2 jajka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami połącz z masą jajeczną. Wlej mleko oraz rum. Zmiksuj, rozdziel na 4 porcje. Upiecz z nich gofry. Za każdym razem gofrownicę smaruj cienko olejem.
Jasny i ciemny krem przełóż do osobnych szpryc cukierniczych. Wyciśnij małe rozetki z obydwu kremów na każdy z gofrów. Ułóż je jeden na drugim. Przed podaniem torcik oprósz cukrem pudrem.
ok. 1 godziny. Chłodzenie kremów ok. 2 godziny. 1 porcja 600 kcalŹródło: Tina