Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik dobosza"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1153
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 662
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 235
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1153
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 662
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 235
Składniki
Czekoladę połam na niewielkie kawałki, umieść w misce. Miskę ustaw w większym naczyniu z gorącą wodą. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
Do rozpuszczonej czekolady dodaj żółto, wymieszaj. Miskę odstaw. Do masy dodaj pokrojone na kawałki masło. Cukier rozpuść w 120 ml ciepłej wody. Gdy przestygnie, wlej do masy czekoladowej. Całość utrzyj starannie na gładki krem.
Mleko wymieszaj z rumem (lub z wiśniówką). Przygotuj blaszkę do pieczenia lub tackę. Rozłóż warstwę herbatników. Przykryj warstwą kremu czekoladowego. Kolejną warstwę herbatników przed ułożeniem namocz w mleku z rumem. Przykryj kremem.
Postępuj tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę herbatników polej polewą i posyp wiórkami. Odstaw do stężenia na 2-3 godziny.
Czas ok. 25 min; porcja – 360 kcal, cena 1,40 zł.
Błyskawiczne ciasto zrobisz, przekładając herbatniki masą budyniową.Źródło: Świat kobiety