Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis znaleziony w starej książce kucharskiej.
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 627
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 191
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 627
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 191
Składniki
Wykonanie: Herbatniki pokruszyć, odsypać ¼ szklanki. Do pozostałych herbatników dodać konfiturę, wymieszać i uformować kuleczki. Obtaczać w odłożonych pokruszonych herbatnikach i podsuszyć w ciepłym piekarniku. W miedzy czasie zagotować mleko i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, mąką i połączyć z mlekiem i raz jeszcze zagotować po czym ostudzić. Masło utrzeć z kremem , dodając powoli po jednej łyżce. Na koniec dodać cukier waniliowy i jeszcze chwilę ucierać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć wcześniej przygotowanymi kulkami.
Zalać gotowym kremem.
Wierzch posypać posiekanymi orzechami, schłodzić w lodówce. Kroić tak samo jak tort.