Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik arbuzowy"
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 16
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5458
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 314
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 16
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5458
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 314
Składniki
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na stolnicy na płat i wykrawamy z niego dwa koła wielkości dna tortownicy. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C do lekkiego przyrumienienia.
Jeden upieczony płat kładziemy na dnie tortownicy, przekrawamy arbuz, wykrawamy miąższ, usuwamy nasiona i kroimy na większe kawałki.
Żelatynę do ciast mieszamy dokładnie z cukrem w winie, dodajemy sok z jednej cytryny i 250 ml wody. Wszystko razem gotujemy na słabym ogniu 2 minuty.
Kostki arbuza układamy na upieczonym płacie w tortownicy (część odkładamy do dekoracji). Lekko schładzamy przygotowaną żelatynę i wylewamy ją na arbuz. Wstawiamy do lodówki na ponad 30 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno. Drugi płat ciasta francuskiego przekrawamy na części. Wyjmujemy stężały już tort z tortownicy, a następnie dekorujemy go bitą śmietaną, kawałkami ciasta francuskiego oraz kawałkami arbuza i melisą.
Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji 2 zł
Wartość odżywcza 1 porcji 229 kcal Białko 8 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 40 gŹródło: Rewia