Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny czekoladowy biszkopt i idealna masa kajmakowo-alkoholowa.
Szybkie i pyszne placuszki brzoskwiniowe gotowe w kilka chwil to świetny pomy...
Odsłon: 484
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 56
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 94
Szybkie i pyszne placuszki brzoskwiniowe gotowe w kilka chwil to świetny pomy...
Odsłon: 484
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 56
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 94
Składniki
Biszkopt można upiec dzień wcześniej. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą (tortownica 22 cm), piec w temp. 170 stopni ok. 15 min.
Masa: Mase kajmakowa zmiksowac z alkoholem Zelatyne namoczyć w zimnej wodzie, nastepnie dodać 2-3 lyzki goracej wody. Wymieszać do rozpuszczenia, przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać mase kajmakowo-alkoholową oraz żelatyne i delikatnie mieszać az do polaczenia skladnikow. Schłodzić w lodówce do delikatnego stężenia. Dodać bezy, wymieszać łyżką i cala masę wyłożyć na biszkopt. Schłodzić w lodówce do zgestnienia masy, najlepiej całą noc. Smacznego :-)