Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik a la tiramisu"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27494
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 176
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 202
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1249
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27494
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 176
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 202
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1249
Składniki
ok. 45 minut
Do garnka wlać 150 ml naparu kawowego. Wsypać brązowy cukier, gotować 6-8 minut. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Na spodzie tortownicy o śr. 18 cm ułożyć 8 podłużnych biszkoptów. Skropić je połową ponczu z kawy. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasnokremową masę. Małymi porcjami dodawać do niej mascarpone. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie domieszać do masy serowej. Masę podzielić na dwie części. Do jednej wlać resztę kawy. Rozsmarować na biszkoptach. Wstawić do zamrażalnika na 2 godziny.
Ciemny krem przykryć drugą warstwą biszkoptów, skropić je pozostałym ponczem z kawy. Na biszkopty wyłożyć jasny krem. Wierzch wyrównać. Torcik wstawić na noc do zamrażalnika. Przed podaniem oprószyć kakao, posypać startą gorzką czekoladą. Udekorować kawowymi groszkami.Źródło: Życie na gorąco