Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tiramisu (z jajkami)"
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 679
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16772
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 105
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 679
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16772
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 105
Składniki
Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody.
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Nie przerywając ucierania, partiami dodajemy mascarpone. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy, cały czas mieszając, a gdy się rozpuści i nieco przestygnie, wlewamy do masy.
Na końcu dodajemy likier amaretto. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy z kremem.
Kawę wlewamy do płaskiej miseczki. Połowę biszkoptów, po kolei, wkładamy na bardzo krótką chwilę do kawy, po czym ciasno układamy w prostokątnej formie lub w naczyniu żaroodpornym.
Na biszkopty wykładamy połowę kremu. Czynności powtarzamy z pozostałymi biszkoptami, które przykrywamy resztą kremu.
Gotowe tiramisu wstawiamy do lodówki na co najmniej cztery godziny. Przed podaniem posypujemy, koniecznie przez sitko, ciemnym kakao.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,30 złŹródło: Rewia