Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis mam z restauracji z Rzymu w której przepracowałam 12 lat, do dziś ,to tiramisu robią i ludzie z całego świata przychodzą delektować się tym wspaniałym tiramisu. Tiramisu jest wyjątkowy do masy nie dodaje się żadnych utwardzaczy czy śmietanki, absolutnie tego w oryginalnym przepisie nie ma. Bardzo ważne ,aby jajka były świeże. Zapraszam do obejrzenia przepisu na moim kanale You Tube.
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1162
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1162
Składniki
Przygotować kawę z espresso i połączyć z wodą, wystudzić. Do ostudzonej kawy wlać amaretto. Przygotować formę o rozmiarach 25 na 30. Żółtka ubić z cukrem na jasną masę. Do ubitej masy dodać najpierw jedno opakowanie serka mascarpone ,zakręcić mikserem ,aby się dobrze połączył serek z masą a teraz dodkładamy następne opakowanie serka i znowu zakręcić mikserem dobrze.
Biszkopciki zanurzamy w kawie tak ,aby naciągały lekko kawę i układamy na naszej formie , po wyłożeniu pierwszej warstwy biszkopcików nakładamy część masy .Dobrze rozprowadzamy na całą powierzchnię. Teraz znowu układamy nasze biszkopciki nasiąknięte kawą. Na drugą warstwę nakładamy pozostałą masę. Gotowy tiramisu przykrywamy i wstawiamy na 1 godzinę do schłodzenia przed podaniem .Latem polecam tiramisu wstawić do lodówki na 2 godziny przed serwowaniem.
Przed podaniem tiramisu posypujemy kakao, nie robimy tego przed włożeniem do lodówki ,gdyż kakao zrobi się mokre. Uwaga-serek mascarpone musi mieć zawartość tłuszczu78% wówczas masa jest odpowiednia w przeciwnym razie masa będzie bardzo lejąca. Zapraszam do obejrzenia filmu zobaczysz krok po kroku jak robię tiramisu.