Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tiramisu zawsze wychodzi ,przepis jest oryginalny. Pracowałam w restauracji w samym centrum Rzymu przez 12 lat, tam też zobaczyłam jak się robi tiramisu. Nauczyłam się robić ten wspaniali deser bez używania utwardzaczy . Jest wyjątkowy. Są pewne sekrety ,które ci zdradzę. Zapraszam do obejrzenia filmu na moim kanale na You Tube.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Kawę z espresso połączyć z wodą ostudzić wlać likier Żółtka ubić z cukrem na jasną masę dodać jedno stopniowo po jednym opakowaniu serka maskarpone . Najpierw pierwsze opakowanie i zmiksować i tak po kolei po jednym dodajemy i miksujemy ,aż powstanie jednolita masa.
Do formy o rozmiarach 30 na 38 układamy nasze namoczone w kawie biszkopty. Na biszkopty wykładamy część masy i następnie układamy drugą warstwę biszkoptów namoczonych w kawie. Na wierz wykładamy pozostałą część masy . Całość wstawiamy do schłodzenia do lodówki na minimum 1 godzinę. Latem schładzamy dłużej.
Przed podaniem tiramisu posypujemy kakałem, nie robimy tego przed schłodzeniem ,gdyż kakao zrobi się mokre . Uwaga. Serek mascarpone powinien mieć 78% tłuszczu wówczas masa na tiramisu będzie odpowiednia, przy mniejszej zawartości tłuszczu masa może być zbyt lejąca. Pamiętajmy ,że jajka muszą być swieże . Zapraszam do obejrzenia filmu .