Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super przepis na pyszne włoskie tiramisu.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 55
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 89
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 55
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 89
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Składniki
Na początku zaparzamy kawę, aby zdążyła nam wystygnąć. Myjemy dokładnie jajka, rozbijamy je i oddzielamy żółtka od białek do dwóch osobnych misek. Miksujemy żółtka, stopniowo dodając do nich cukier aż uzyskamy gładką masę . Następnie do naszych żółtek stopniowo dodajemy serek Mascarpone i również miksujemy.
Następnym krokiem jest ubicie białek na sztywną pianę oraz przełożenie jej do miski z mascarpone oraz delikatne wymieszanie wszystkich składników.
Ostatni etap polega na wyłożeniu składników do naszych szklanek bądź pojemników. Najpierw na spód nakładamy masę, następnie posypujemy kakao oraz wykładamy biszkopty nasączone w kawie (wystarczy włożyć je tylko na chwilę). Czynność tą powtarzamy dwa razy. Trzecią warstwę kończymy na masie i całość posypujemy kakao. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Buon appetito!