Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 784
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 784
Składniki
Mąkę połącz z 4 łyżkami cukru, solą, cynamonem i pokrojonym w kostkę zimnym masłem. Całość posiekaj nożem, aż powstanie drobna kruszonka. Następnie połącz w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 45 minut.
Jabłka posyp resztą cukru. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż na arkusz papieru do pieczenia oprószony mąką, rozwałkuj na małe placki, w razie potrzeby podsyp ciasto i wałek mąką.
Na środku ułóż plasterki jabłek, pozostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu. Jabłka posmaruj roztopionym masłem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 210°C.Źródło: Na żywo