Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta ze śliwkami i dwukolorową bezą"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 373
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 109
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 373
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 109
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Składniki
Masło posiekaj z mąką, dodaj żółtka, cukier, sól i zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na godzinę. Śliwki umyj, pokrój na połówki i usuń pestki. Ciasto rozwałkuj, przełóż do natłuszczonej formy na tartę, ponakłuwaj widelcem. Na dnie ułóż śliwki skórką do dołu, posyp cynamonem. Piecz 20 minut w temp. 180°C.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, porcjami dodawaj cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Pianę podziel na pół, połowę wymieszaj z kakao. Wyłóż na wierzch ciasta pianę z kakao, a potem drugą pianę. Piecz 20 minut. Udekoruj małymi bezami.
CZAS: około 1,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień