Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tarta ze śliwkami ...nic więcej pisać nie trzeba :)
Forma do tarty, wałek, folia spożywcza, papier do pieczenia, ciecierzyca/fasola/kulki ceramiczne
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 576
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 124
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 130
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22692
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 576
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 124
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 130
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22692
Składniki
Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko, sól, masło posiekane na drobne kawałki. Wszystko siekaj na początku nożem, aby ciasto nie miało za dużo kontaktu z ciepłymi dłońmi. Na koniec zagnieć rękoma ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godzin. Przygotowane ciasto kruche możesz trzymać w lodówce około tygodnia, a w zamrażalce do 3 miesięcy.
Zagnieć ciasto kruche: połącz mąkę, masło i cukier w jednolitą kulę. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki. W szklance rozmieszaj skrobię ziemniaczaną z wodą. Śliwki wrzuć na rozgrzaną patelnię, smaż 1 minutę. Następnie wlej rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Zamieszaj dokładnie i smaż kolejną minutę. Dodaj cukier, zamieszaj, smaż 1-2 minuty. Możesz też dodać kilka kropel aromatu, np waniliowego. Wyłącz kuchenkę.
Wyjmij ciasto kruche z lodówki. Rozwałkuj je na lekko posypanym mąką blacie na grubość ok 2-3 mm. Przełóż ciasto do formy na tartę. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na 15-20 minut. Przykryj ciasto papierem do pieczenia, wysyp na niego fasolę, ciecierzycę lub kuchenne kulki ceramiczne. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie ściągnij papier do pieczenia i samo ciasto w formie piecz jeszcze 10-15 minut do zarumienienia. Co jakiś czas sprawdź czy nie zaczyna się za bardzo spiekać z góry. Ja zazwyczaj daję na koniec grzanie z dołu. Wyciąg ciasto z piekarnika.
Nałóż śliwki na tartę. Posyp wszystko przygotowaną kruszonką. Wstaw do piekarnika na 20-30 minut do zarumienienia kruszonki.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.