Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto w połączeniu z soczystymi wiśniami i słodką bezą to cudowne połączenie smaków, które skusi każdego. Przygotuj je na weekend. Rodzina będzie zachwycona.
Forma na tartę o średnicy 24-26 cm
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6205
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 145
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 313
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6205
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 145
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 313
Składniki
Wszystkie składniki na kruche ciasto przekładamy do miski, zagniatamy dłońmi do momentu otrzymania jednolitej konsystencji. Surowe ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Wiśnie myjemy, osuszamy, usuwamy pestki. Odsączamy owoce z nadmiaru soku. Do wiśni dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Formę na tartę smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do do formy, wylepiamy nim spód i boki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Białka przekładamy do miski, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, następnie mąkę ziemniaczaną.
Podpieczone, kruche ciasto wyciągamy z piekarnika. Na spód wykładamy owoce, na górę za pomocą szprycy wykładamy bezę.
Tartę pieczemy przez kolejne 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Upieczone ciasto dekorujemy wiórkami czekoladowymi, listkami mięty i kandyzowanymi wiśniami.