Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z trzema masami"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4055
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 821
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4055
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 821
Składniki
Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól oraz pokrojone na kawałki masło. siekaj nożem, a kiedy powstaną grudki, wsyp cukier i wbij jajka. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Plackiem wylep tortownicę. Spód gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 20 minut.
Nadzienie: gruszki obierz, rozetnij. Usuń środki z pestkami. Przełóż do garnka, zalej winem. Zagotuj, zdejmij z ognia. Gruszki wystudź w winie.
Mąkę ziemniaczaną oraz żółtka wymieszaj z 100 ml mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Rozpuść w nim czekoladę. Do rozrobionej z mlekiem i żółtkami mąki, cienkim strumieniem wlej wrzące czekoladowe mleko. Dobrze wymieszaj. Zimne gruszki pokrój w plasterki.
Spód do tarty napełnij kremem czekoladowym. Ułóż na nim plasterki gruszek. Ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Piecz jeszcze 30-35 minut. Tartę wystudź. Posmaruj kajmakiem. Śmietanę ubij z cukrem i zagęstnikiem.
Przełóż do szprycy. Wyciśnij małe rozetki bitej śmietany na wierzch tarty. Lekko oprósz kakao.Źródło: Naj