Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z migdałami"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 181
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1177
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 181
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1177
Składniki
Do przesianej mąki wsyp cukier oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na kawałki tłuszcz oraz żółtko, szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, włóż do lodówki na ok. 60 min. Ciastem wylep formę do tarty (podłużną).
Spód nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp fasolę. Piecz ok. 15 min w temperaturze 180°C. Następnie usuń papier z obciążeniem i piecz jeszcze ok. 10 min.
Do rondelka wsyp cukier, dodaj miód oraz wodę. Gotuj na średnim ogniu ciągle mieszając. Gdy się rozpuszczą przestań mieszać i gotuj jeszcze ok. 10 min aż zmieni kolor na bursztynowozłoty. Zdejmij z ognia, dodaj masło oraz śmietankę, wymieszaj.
Postaw na ogniu, podgrzewaj mieszając ok. 1 min. Na koniec dodaj migdały, całość wymieszaj. Gdy masa przestygnie, wylej ją na ciasto. Wstaw do lodówki.Źródło: Świat i Ludzie