Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta z kremem ze słodkich ziemniaków"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 169
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 655
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 134
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 115
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 169
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 655
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 134
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 115
Składniki
Czas przygotowania 110 minut. Temperatura pieczenia 200°C. Forma śr. 24 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
kruchego ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę. Zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Bataty ugotować do miękkości w łupinkach. Potem odcedzić je, lekko przestudzić, obrać i zmiksować na gładko. Formę do tarty o śr. 24 cm posmarować kostką do pieczenia i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować. Plackiem wylepić formę. Spód ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w temp. 200 st.
Mus z batatów wymieszać z solą, jajkiem, mąką ziemniaczaną oraz sokiem i skórką z cytryny. Dodać przyprawy. Dobrze wymieszać. Krem rozsmarować na podpieczonym spodzie. Ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 30 minut.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Wycisnąć dekoracyjne rozetki na wierzch wystudzonego ciasta. Oprószyć je cynamonem.Źródło: Tina