Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla miłośników tart i jabłek
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 163
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 151
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 163
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 151
Składniki
Przesiać mąkę i posiekać z masłem,dodać łyżkę cukru zwykłego i cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny.Zagnieść ciasto i schłodzić ok pół godziny w lodówce.
Jabłka umyć,obrać,pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne,następnie pokroić je na mniejsze cząstki.
Śmietanę wymieszać z 1/3 szklanki cukru,jajkami i aromatem waniliowym
Schłodzone ciasto rozwałkować (ja to robię między kawałkami folii) i przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia tart wylepiając również brzegi formy ciastem.Spód ciasta gęsto nakłuć widelcem,wstawić do piekarnika do 180 st i podpiec ok 15-20 min.Następnie wyjąć i pozostawić w formie do wystygnięcia.
Na podpieczonym spodzie ułożyć dość ciasno jabłka,polać sosem z jajek i śmietany,wstawić do piekarnika również do 180 st i piec ok 40-50 min.