Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na znakomity deser. Przepis pochodzi z 408. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1060
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11095
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1060
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11095
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Posłodzić i posolić. Dodać zimne masło i posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek a do dołeczka wybić żółtka. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Dolać wodę, wymieszać i zagnieść ciasto. Przełożyć do zamykanego naczynia i na godzinę zanieść do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (średnica 26 cm). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć ceramicznymi kulkami lub grochem i na 15 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Po tym czasie usunąć papier z obciążeniem i piec jeszcze przez 10 minut.
Gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z roztopionym masłem. Podlać winem, przyprawić cynamonem, wymieszać i dusić do miękkości.
Mąkę migdałową wsypać do miski. Dodać mąkę pszenną. Uperfumować skórką otartą z pomarańczy. Wybić jajka. Dodać cukier puder i wyrobić.
Gruszki wyłożyć na podpieczone ciasto. Na owoce dać pokrojoną czekoladę i masę migdałową (łyżką można zrobić zgrabne łezki).
Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu udekorować cukrem pudrem.