Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często piekę chałkę i zostaje mi wtedy kilka białek które mrożę na inną okazję. Tarta z bezą to właśnie jedna z tych okazji. Przepis na chałkę: https://smaker.pl/przepisy-pieczywo/przepis-chalka-chalka-drozdzowa,1928279,wini77.html
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 589
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 138
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 147
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 107
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 589
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 138
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 147
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 107
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagniotłem na jednorodną masę. Ciasto włożyłem do woreczka foliowego i schowałem na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie, ciasto rozwałkowałem i umieściłem w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nie idzie to idealnie, więc nie należy się przejmować, masa jest elastyczna łatwo można zalepić dziury i pęknięcia. Po bokach zrobiłem brzegi około 3 cm. Spód ciasta wysypałem kaszą manną, gęsto ułożyłem na nich truskawki i posypałem cukrem.
Całość wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Ponieważ truskawki były mrożone, dlatego podpiekłem je razem ze spodem. Gdyby truskawki były świeże, dodałbym je dopiero do właściwego pieczenia razem z bezą.
Białka ubiłem na pianę powoli dodając cukier, pod koniec ubijania dodałem przesianą mąkę ziemniaczaną. Bezę wyłożyłem na truskawki i całość wstawiłem ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 na około 20 minut.