Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta cytrynowa to wspaniałe połączenie ciasta kruchego, kremu lemon curd i galaretki cytrynowej. Ten wypiek to gwarancja sukcesu na każdym przyjęciu. Kwaskowy smak kremu lemon curd wraz w połączeniu z galaretką nadaje tej tarcie niezwykłego smaku i aromatu.
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 90
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1730
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 37
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1588
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 90
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1730
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 37
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1588
Składniki
Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagniatamy. Chłodzimy przez godzinę w lodówce. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość formy. Układamy w formie. Kujemy widelcem dno ciasta. Obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy groch i pieczemy kolejne 20 minut. Studzimy. Krem lemon curd: Jajka wyjmuję z lodówki dwie godziny wcześniej. Sok z cytryn mieszam z cukrem i jajkami. Umieszczam w rondelku. Podgrzewam na średnim ogniu. Miękkie masło dzielę na pół. Połowę dodaję do gotującej się masy. Gdy krem zacznie gęstnieć zdejmuję z ognia. Dodaję pozostałe masło. Mieszam do momentu rozpuszczenia się masła. Studzę. Galaretka cytrynowa: W 400 ml wrzącej wody rozpuszczam galaretki cytrynowe. Studzę. Na wystudzone ciasto układam krem lemon curd. Następnie wylewam mocno stężałą galaretkę. Całość chłodzę w lodówce przez dwie godziny.
Zapraszam na mojego bloga !