Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie tradycyjnych rogali świętomarcińskich jest nieco czasochłonne. Oryginalny przepis składa się bowiem z półfrancuskiego ciasta i domowego nadzienia z białego maku, bakalii i orzechów. W tym przepisie podpowiadamy, jak ułatwić sobie nieco pracę w kuchni przez wykorzystanie półproduktów. Dzięki temu sam proces składania rogalików na 11 listopada zajmie wam dosłownie chwilę.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 139
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 839
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 92
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 542
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 139
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 839
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 92
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 542
Składniki
Rozwiń arkusze ciasta francuskiego. Każdy z nich podziel na równej wielkości trójkąty. Na środku podstawy każdego trójkąta zrób małe nacięcie o głębokości około 3 cm.
Każdy trójkąt posmaruj nadzieniem makowym, zachowując około 5 mm marginesu z każdej strony.
Zwijaj rogaliki zaczynając od postawy, kierując się w stronę wierzchołka.
Do miski wbij jajko. Roztrzep je widelcem. Rozmąconym jajkiem smaruj rogaliki.
Rogale marcińskie przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia (zachowaj miedzy nimi 4-5 cm odstępy).
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blachę z rogalikami wstaw do środka. Piecz przez około 15-20 minut (do zrumienienia).
Przygotuj lukier. Do miski wlej wodę. Dodaj stopniowo cukier puder. Składniki wymieszaj.
Upieczone rogalki przestudź. Następnie udekoruj je lukrem, siekanymi orzechami i płatkami migdałów.