Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szkockie kotleciki z jajkami"
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2182
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 134
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 142
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2182
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 134
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 142
Składniki
1. Jedno jajko odłóż, a pozostałe włóż do wrzącej, lekko posolonej wody. Gotuj około 5 minut, aby żółtka nie całkiem się ścięły. Jajka odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupki. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę z czosnkiem, mieszając, zeszklij je. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj cebulę z czosnkiem oraz odciśniętą kajzerkę i musztardę. Do mięsnej masy wbij surowe jajko. Przypraw ją do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, cząbrem oraz suszoną natką i gorczycą. Dobrze całość wyrób.
Z masy uformuj 10 cienkich placuszków. Na każdym ułóż po jednym jajku. Zlep brzegi, tak by masa mięsna dobrze pokryła całe jajko. Kotlety obtocz w tartej bułce (wcześniej możesz wymieszać ją z mielonymi migdałami albo ziarenkami sezamu).
Partiami kładź je na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż około 10 minut. Często obracaj, aby kotleciki zrumieniły się ładnie ze wszystkich stron.
Czas przygotowania: 35 minut. 1 porcja: 345 kcal. Cena porcji: 2,30 złŹródło: Tina