Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik.....
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 60
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 291
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1222
Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Smaczny i niedrogi obiad. Do sosu dodał...
Odsłon: 110
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 60
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 291
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1222
Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Smaczny i niedrogi obiad. Do sosu dodał...
Odsłon: 110
Składniki
Ciasto: mieszamy z 230 g mąki, cukier i sól. Miksujemy z masłem aż powstaną grudki. Resztę mąki wsypujemy i chwilę miksujemy. Ciasto skrapiamy zimną wodą i zagniatamy. Dzielimy na dwie kule równej wielkości, każdą spłaszczamy, zwijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Nadzienie: obieramy jabłka, kroimy je w kostkę, mieszamy z cukrem mąką i przyprawami. schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubosc 1/2 cm. Wycinamy kółka o takiej średnicy aby dało sie nimi wyłożyc dno i boki słoików. Wyklejamy słoiki ciastem nakładamy do środka nadzienie. Z ciasta które zostało wycinami paski o grubosci 1 cm, układamy je na krzyż na wierzchu nadzienia, dociskając do boków ciasta w słoiku, tak aby sie skleiły. Przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy 20 min w 175 stopniach ( pamietaj aby zdjąć wczesniej ze słoików gumowe uszczelki). Odkrywamy i dopiekamy przez 25 nib. Studzimy i zamykamy.