Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szarlotka z migdałami, rodzynkami i rumem"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5295
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 108
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5295
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 108
Składniki
Jabłka obierz, oczyść, pokrój, skrop sokiem z cytryny. Połącz z rodzynkami, posiekanymi migdałami i 5 łyżkami cukru. Podduś. Dolej rum.
Z mąki, reszty cukru, masła, jajek i proszku do pieczenia zagnieć ciasto, 2/3 rozwałkuj. Formę wyłóż pergaminem. Wylep plackiem. Nałóż nadzienie. Resztę ciasta rozwałkuj. Plackiem przykryj jabłka. Mocno zlep brzegi.
Piecz ok. 50 minut w temp. 200°C. Po wystudzeniu ciasto oblej lukrem, posyp uprażonymi płatkami migdałowymi. Podawaj np. z bitą śmietaną.Źródło: Naj