Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szarlotka z kratką"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2135
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 976
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 216
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2135
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 976
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 216
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Składniki
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane masło, jajka, żółtko i 3/4 szklanki cukru. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.
Rodzynki zalej esencją rumową z odrobiną wody. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
Szklankę wody zagotuj ze szczyptą cynamonu, resztą cukru gruboziarnistego i cukrem wanilinowym. Dodaj jabłka, duś około 5 minut, następnie dodaj rodzynki.
Budyń rozprowadź w kilku łyżkach wody, dodaj do jabłek i zagotuj.
Tortownicę o średnicy 26 cm wylep 2/3 ciasta, posyp bułką tartą i napełnij masą jabłkową.
Pozostałe ciasto rozwałkuj, potnij na paski o szerokości około 1 cm i ułóż na cieście kratkę.
Piecz szarlotkę około 50 minut w temperaturze 180°C. Ostudzone ciasto polej lukrem.
80 min ? Stopień trudności: średnie ? Kalorie: 250
<strong>Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego</strong>Źródło: Super TV