Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisów na ciasta z jabłkami jest mnóstwo. Szarlotka jest bardzo smaczna, lekka, a zarazem krucha. Świetne ciacho do kawki, jako deser do niedzielnego obiadu.
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1073
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1073
Składniki
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, żółtka jajek i cukier. Szybko zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy na dwie części. Owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki. Białka ubijamy na sztywną piankę. Następnie dodajemy cukier, miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy proszek budyniowy cały czas ubijając, na koniec dodajemy powoli olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Jabłka obieramy i kroimy w piórka. Blaszkę 20×30 wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy jedną część ciasta, następnie wykładamy piankę. Na budyniową piankę wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Tak przygotowane ciasto pieczemy 45-50 minut na złoty kolor. Studzimy na kratce. Ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem Szarlotka z budyniową pianką fajnie smakuje z waniliowymi lodami.