Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na rabarbar w pełni, więc korzystając z dobrodziejstw natury, przygotowałam kolejne ciasto z rabarbarem w roli głównej. Właściwie ten przepis to trochę takie 2w1, ponieważ najpierw z rabarbaru ugotowałam kompot, a to co zostało po odcedzeniu, czyli ugotowany rabarbar wykorzystałam do ciasta. Nazwałam to ciasto szarlotka, ponieważ jest to ciasto kruche z masą z jabłek i rabarbaru i z ugotowanym budyniem. Ciasto wyszło bardzo fajne, lekko kwaskowe, niezbyt słodkie, w sam raz do kawy czy herbaty, zarówno na co dzień jak i na różne okazje.
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 1254
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 780
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 92
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 79
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 282
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 1254
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 780
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 92
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 79
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 282
Składniki
Przygotowanie ciasta rozpoczęłam od ugotowania kompotu z rabarbaru. Łodygi rabarbaru opłukałam, pokroiłam na małe kawałki i przełożyłam do garnka. Wlałam około 2 litry wody i zagotowałam. Dosypałam cukier (ok. kilka łyżek, ale to zależy od preferencji). Kompot gotowałam, aż rabarbar się rozpadł. Kompot wystudziłam i przecedziłam przez sitko. Pozostały z kompotu rabarbar dobrze odcisnęłam na sitku, aby nie był zbyt wodnisty. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wsypałam do miski i wymieszałam. Wbiłam jajka, dodałam serek waniliowy i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Składniki zagniotłam na jednolite ciasto i podzieliłam je na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowałam na prostokąt wielkości blachy, czyli 25x35cm. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i umieściłam w niej ciasto. Mus jabłkowy wymieszałam z odciśniętym rabarbarem i suchymi galaretkami. Masę wyłożyłam na ciasto i równomiernie rozsmarowałam. 2 szklanki mleka zagotowałam. W pozostałej 0,5 szklanki mleka rozmieszałam proszek budyniowy i cukier i przelałam na gotujące się mleko. Budyń gotowałam, ciągle mieszając, aż zgęstniał. Gorący budyń wyłożyłam równomiernie na masę jabłkowo - rabarbarową. Drugą część ciasta wyłożyłam na budyń odrywając małe kawałeczki i układając je na wierzchu. Ciasto piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Przestudziłam je w uchylonym piekarniku, a potem wystudziłam do końca na kratce, a następnie schłodziłam dodatkowo w lodówce, ale nie jest to konieczne. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.