Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna szarlotka teściowej czyli szarlotka z pianką
Szybka i smaczna
Odsłon: 13866
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 33
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10197
Szybka i smaczna
Odsłon: 13866
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 33
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10197
Składniki
Do miski wsypujemy 2,5 szklanki mąki, masło, cukier, żółtka. Ilość jak w opisie. wyrabiamy w robocie lub w ręce. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części. Ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 1-2 godziny.
1 częścią cista wykładamy blaszkę, gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu aż lekko się zarumieni.
Jabłka ścieram na tarce. Dodaję przyprawy i cukier lub przyprawę do szarlotki. Jabłka wykładam na podpieczone ciasto.
W misce ubijam białka z cukrem następnie dodaje budynie i mieszam.
Pianę wykładam na jabłka i na całość ścieram 2 część ciasta. Piekę 30-40 minut w 180 C.