Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy jest coś pyszniejszego od kawałka ciepłej, domowej szarlotki? Jest! Dwa kawałki ciepłej, domowej szarlotki! :) Pyszne chrupiące ciasto i rozpływające się w ustach jabłka z aromatycznym cynamonem. W takim towarzystwie popołudniowa kawa staje się podwójną przyjemnością...
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 59
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 64
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 59
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 64
Składniki
Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta schować do lodówki. Drugą zetrzeć na tarce na dużych oczkach do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Startym ciastem dokładnie wykleić spód. Ciasto nakłuć kilkukrotnie widelcem i podpiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać cukier i cynamon. Przesmażyć chwilę delikatnie mieszając, tak aby jabłka się nie rozpadły. Jabłka przełożyć na podpieczony spód i delikatnie docisnąć. Na tarce (na grubych oczkach) zetrzeć na jabłka schłodzoną część ciasta. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.