Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszna szarlotkę na cieście miodowym.
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 24
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 15
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 16
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 16
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 24
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 15
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 16
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 16
Składniki
Przygotowanie ciasta Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do wymieszanej maki dodajemy jajko, miód i śmietanę. Wszystko razem zagnieć, podzielić na dwie części (na spód można dać większą część), owinąć w folie spożywczą i odstawić do schodzenia na ok 30 minut. Schłodzone ciasto (większą część) rozwałkować i przełożyć do formy (tortownica 28cm )wyłożonej papierem do pieczenia, a boki posmarowane tłuszczem. Na ciasto wykładamy jabłka i dajemy drugi kawałek ciasta. Rozwałkowane ciasto dobrze dociskamy do brzegów i nakłuwamy widelcem. Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 50 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy przy uchylonym piekarniku.
Przygotowanie nadzienia Po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych powinno być ok kilograma jabłek. Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cynamon oraz cukier. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na ciasto.