Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szarlotka hrabiowska"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27444
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1161
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27444
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1161
Składniki
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji około 1 zł.
Wszystkie ciasta siekamy na stolnicy, po czym krótko zagniatamy. Dzielimy na trzy części. Schładzamy w lodówce co najmniej godzinę.
Pokrojone jabłka podlewamy wodą i, nie mieszając, dusimy około 15 minut. Dodajemy cynamon i cukier. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z sokiem z cytryny, wlewamy do masy jabłkowej, dusimy jeszcze 2 minuty (masa powinna być bardzo gęsta).
Formę 34x23 cm natłuszczamy. Ścieramy na tarce jedną część ciasta, dociskamy do blachy, by spód był równy. Podpiekamy 8 minut w temperaturze 180oC. Lekko studzimy. Na spód wykładamy masę jabłkową, nakrywamy kolejną, rozwałkowaną częścią ciasta.
Z trzeciej części robimy wałeczki, które układamy w kratkę na wierzchu szarlotki. Ciasto dopiekamy około 45 minut w temperaturze 180oC.
Wartość odżywcza jednej porcji 216 kcal Białko 3,5 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 41 g.Źródło: Rewia